Aflossingsvrije Hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt het geleende bedrag niet afgelost. U betaalt alleen rente. Er wordt vooraf geen datum overeengekomen waarop de hypotheeklening volledig terugbetaald moet zijn. Althans zo was het. De overheid wil nu dat ook de aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar wordt afgelost. De komende periode zal hier nog wel e.e.a. over gecommuniceerd gaan worden.

Doorgaans wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek niet op de lening afgelost. In plaats daarvan wordt er vaak afgelost bij de verkoop van de woning. Net als bij de annuïteitenhypotheek blijven de maandelijkse lasten constant zolang de rente gelijk blijft. Tussentijds extra aflossen behoort overigens wel tot de mogelijkheden. Per geldverstrekker kan de hoogte van hetgeen boetevrij afgelost mag worden overigens wel verschillen.

U mag niet meer dan 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen. Met ingang van 2013 geldt dat voor nieuwe hypotheken de rente van de aflossingsvrije hypotheek niet meer aftrekbaar is. Deze vorm zal in veel gevallen dan ook niet aantrekkelijk zijn.

Terug naar Hypotheken